Luftfuktare – Bäst i Test

En luftfuktare är något de flesta hört talas om men alla vet inte vad de är för något, vad de gör och vilka hälsofördelar de kan ha. I denna artikeln har vi dedikerat första delen till att förklara just detta. Men som artikelnamnet indikerar så är den största delen dedikerad till att lista de bästa alternativen av luftfuktare som finns på den svenska marknaden idag. 

Vad är en luftfuktare? 

En luftfuktare har som uppgift att fukta luften i utrymmet där den står. Det många inte vet är att torr luft kan skapa irritationer på många delar av kroppen. En luftfuktare kan vara ett effektivt alternativ för att behandla torr hud, näsa, hals och läppar. Vissa användare svär även att den kan lindra symtomen vid förkylning eller influensa. 

Men det är värt att notera att överanvändning potentiellt kan förvärra andningsproblem, så det är viktigt att man vet hur man ska använda dem på rätt sätt. 

Vad kan jag använda en luftfuktare till? 

 • Torr hud
 • Nästäppa/huvudvärk
 • Torr i halsen
 • Irriterad i näsan
 • Näsblod
 • Irriterade stämband
 • Torrhosta 
 • Torra och spruckna läppar

Det är vanligt att man får något av ovanstående problem om luften i ditt hem är väldigt torr. Det är vanligast på vintern eller om man använder en luftkylare utan vätska väldigt mycket under sommarens heta dagar. 

Olika typer av luftfuktare

Vilken typ av luftfuktare man väljer har som med mycket annat med personliga preferenser att göra. Bortsett från de vanliga anledningarna såsom budget, utseende eller yta den kan fukta så är det vilken typ av modell som är den stora delen. Nedan har vi listat de olika sorterna av luftfuktare. 

 • Central luftfuktare 
 • Förångare
 • Impeller luftfuktare 
 • Steam Förångare 
 • Ultraljudsfuktare

Luftfuktare storlek

Luftfuktare är oftast klassificerade som konsol eller portabla luftfuktare. 

Konsoler är ämnade att fukta luften i ett helt hus eller lägenhet och är ofta väldigt stora modeller men har oftast hjul så du kan flytta runt dem även om de är lite mer otympliga. De portabla modellerna är precis som de låter mindre och ännu enklare att flytta runt och vissa modeller är så små att du kan ta dem med dig om du vill fukta luften på din arbetsplats under dagen.

Centrala luftfuktare

Centrala luftfuktare är inbyggda i ditt hems luftkonditionering. Dessa modeller är de dyraste alternativen men är också det kraftfullaste. 

Förångare

Förångare drivs av fläktar som sprutar ut fukt i luften genom ett filter. Detta är en modell som består av en enskild enhet. Dessa modeller är betydligt billigare än de centrala modellerna men nedsidan är att de bara fungerar i ett rum i taget. 

Impeller luftfuktare

Denna typ av luftfuktare har diskar som roterar i höga hastigheter för att skjuta ut fukten i luften. Impeller modeller är billigare alternativ jämfört med många andra. Och de sprutar ut sval luft med fukt så det är en barnvänlig modell där man slipper varm luft från förångare som man kan bränna sig på. Nedsidan är precis som med förångare att de är designade för att användas i ett rum i taget.

Steam förångare

Modellen är eldriven och fungerar genom att vatten värms upp och förångas, för att snabbt kylas ner innan fukten sprutas i rummet. Det är den mest portabla varianten och oftast de billigaste alternativen.

Ultraljudsfuktare

Genom ultrasoniska vibrationer så producerar ultraljudsfuktare ökad fuktighet i luften. Priset på dessa modeller varierar ganska friskt och de finns i många olika storlekar designade för olika stora utrymmen. Det finns modeller för både varm och kall luft. Har man småbarn så är modeller med kall luft att föredra.

Negativa effekter av en luftfuktare

Som vi skrev ovan har luftfuktare många hälsofördelar om luften är torr, men om man använder den utan anledning eller för mycket så kan man få problem. Därför är det viktigt att man håller fuktigheten på en bra nivå och det rekommenderas att hålla fuktigheten mellan 30 till 50% för att få de goda effekterna utan att löpa risk för de dåliga. Många modeller kommer idag med en inbyggd hygrometer som mäter fuktigheten i rummet, annars kan man köpa dem löst så man kan hålla koll!  

De dåliga effekterna man kan få med för fuktig luft är att bakterier frodas, mögel om det är väldigt fuktigt under lång tid, förvärra andningsproblem och helt enkelt ett trevligt klimat att vara i.

Luftfuktare – Bäst i Test

7 Bästa modellerna

1. Levoit Ultraljuds Luftfuktare med Fjärrkontroll och Fukt Monitor

Med mycket funktioner, en stor vattentank och ett bra pris så är LEVOITs ultraljuds luftfuktare en riktig testvinnare! Denna luftfuktare är kapabel att producera 500mL luftfuktning per timme av antingen varm eller kall luft. Du kan enkelt ändra inställningarna på den digitala kontrollpanelen som sitter på själva luftfuktaren eller kan du använda den medföljande fjärrkontrollen. Är du som oss lite lat så behöver du inte ställa in den själv utan kan låta maskinen själv känna av fuktigheten och sedan ställa in sig själv efter behovet i luften. Ljudnivån från denna modellen är väldigt låg och lamporna på displayen går att stänga av så den är ett väldigt bra alternativ om du vill ha en modell som funkar bra i sovrummet på natten. Vattentanken rymmer 5,6 liter och kör du den på lägsta inställning så kan du köra den i 60 timmar utan att behöva fylla på, det innebär att du kan låta den köra flera dagar utan att behöva fylla tanken. Kör man däremot på högsta styrka så har en del klagat på att de får fylla på tanken ganska ofta då detta är en rätt kraftfull modell som gör av med mycket vatten på maxfart. 

Levoit funkar väldigt bra för ytor upp till 70m2 och du kommer inte ha några problem att få den att smälta in i ett rums inredning då den har en väldigt stilren och diskret design med vita/silver färg. 

Fördelar

 • Snygg och diskret design
 • Enkla kontroller
 • Fjärrkontroll
 • Enkel att använda
 • Väldigt tyst
 • Tanken räcker länge på lägsta inställning
 • Mycket för pengarna

Nackdelar

 • Använder mycket vatten på maxfart

2. Philips HU4816

Nummer 2 på vår lista är Philips HU4816. Den enda anledningen att den inte konkurrerat ut Levoit på vår lista är priset där Philips modell är dyrare och inte riktigt lika mycket värde för pengarna. Men som med alla produkter från Philips får du här en luftfuktare i högsta kvalitet. 

Denna modellen kan köras på automatisk funktion där den själv mäter av luftfuktigheten och korrigerar själv vilken hastighet den ska gå på. Men självklart kan du själv ställa in den efter hur du själv vill att luften ska vara. Detta är en rätt smidig luftfuktare som du enkelt kan flytta runt mellan olika rum eller kan du helt enkelt ta med den bort till kranen för att fylla på tanken om du inte vill ta loss den varje gång. Om vattnet tar slut i tanken så visar Philips HU4816 det på den snygga led skärmen. Ljudnivån på denna modellen är låg och vid maxfart så kommer den upp i 38 db vilket får anses som lågt och kör man den på lägre inställningar så kan du ha den i sovrummet även på natten. Vattentanken rymmer 4L vilket är helt okej.  

NanoCloud Technology

En del luftfuktare av sämre kvalitet har som sidoeffekt att de kan lämna fuktfläckar eller vitt damm från mineraler som finns i vattnet som sedan förångas och flyger ut i ditt hem. Philips NanoCloud technology filtrerar bort detta och förhindrar att det sprids ut i ditt hem. Detta sker genom att vattenmolekylerna blir så små att bakterier och mineraler inte kan åka med vattnet ut i luften.  

Fördelar

 • NanoCloud teknologi
 • Låg ljudnivå
 • Går att köra helautomatiskt

Nackdelar

 • Inte lika bra värde för pengarna som Leovit

3. Philips AC2729 2 in 1 – Bästa Premium Val

Toppbetyg hos svenska butiker som säljer luftfuktaren

Som med mycket annat får man vad man betalar för när det gäller luftfuktare. Philips AC2729 2 in 1 slår två flugor i en smäll och är inte bara en luftfuktare utan en kombination som inkluderar en luftrenare. Omdömena på denna produkt är riktigt bra och den får toppbetyg på alla platser den säljs. 

Philips säger att AC2729 klarar av att både fukta och rena ytor på upp till 65 m2 vilket är perfekt för de flesta lägenheter och delar av större hus, men många kunder har rapporterat att de märker stor skillnad även på större ytor på upp mot 75 m2. Ställer man den centralt i lägenheten där mycket luft passerar så funkar den bra även om man har flera rum. Skulle du istället vilja flytta runt den så har den hjul för att du enkelt ska kunna placera den där du tycker det passar för stunden. 

Fördelarna med att ha 2 produkter i en är många, men den största är för folk som har allergi, då man både kan få bort partiklar som gör att man får allergiska reaktioner men samtidigt ha möjligheten att fukta luften. Men ofta är det så att man inte behöver båda funktionerna samtidigt då allergi oftast infinner sig på sommaren när luften redan är fuktig och den torra luften på vintern. Det löser Philips AC2729 galant då du kan stänga av en av funktionerna och bara köra den andra efter hur dina behov ser ut. Modellen har tre olika lägen, normal, allergen och ett nattläge för när det behöver vara tyst. 

Fördelar

 • Väldigt höga betyg
 • Kombinerad luftfuktare och luftrenare som tar 99,97% av bakterier, virus, allergiämnen
 • Har hjul för enkel flytt
 • Få information om inomhusklimatet i realtid via app
 • Låg energiförbrukning 
 • Prisvärt om man är i behov av både en luftrenare och luftfuktare

Nackdelar

 • Dyrare alternativ om man bara behöver en luftrenare eller luftfuktare

4. Hace PCMH45 – Bäst för stora ytor

Om du har en ovanligt stor yta där du vill köra din luftfuktare så kan Hace PCMH45 vara något för dig! Med sin kapacitet på upp till gigantiska 250 m2 är denna gigant till luftfuktare en produkt som främst köps av företag till kontor eller butiksytor, men har man ett stort hus med torr luft så kan Hace PCMH45 lösa det problemet åt dig.

Du kan ställa in modellen på 3 olika lägen: 30%, 45% och 60% fuktighet, den har en gigantisk vattentank på hela 30 liter och har kapacitet att förånga 45 liter per dygn. Vill man slippa att behöva fylla på tanken själv så finns möjligheten att koppla in den med slang för konstant tillströmning av vatten så den kan köras hela tiden utan behöva fyllas på. Självklart kommer den med timer så du kan ställa in när den ska köras och den varnar när vattnet i tanken tagit slut. 

Fördelar

 • Bra betyg av andra kunder
 • Väldigt stor kapacitet
 • Möjlighet att koppla in slang
 • Timer

Nackdelar

 • Dyrare än andra mindre modeller
 • Kan vara överdimensionerad för de flesta kunder

5. Wilfa HUE-6B – Populär Modell

Med en kapacitet på 40m2 och möjligheten att välja mellan både varm och kall ånga så är det inte konstigt att Wilfa HUE-6B är en av de mer populära modellerna på den svenska marknaden. 40 m2 är tillräcklig kapacitet för de flesta hem och möjligheten att välja mellan varm och kall ånga gör att den är ett bra alternativ om man har nyfikna små barn hemma. Recensionerna är goda och modellen har blivit testvinnare i andra tester. Detta kombinerat med ett ganska lågt pris gör även att man får mycket för pengarna med Wilfa HUE-6B. 

Wilfa HUE-6B har en ganska stor vattentank på 6L vilket gör att du inte behöver fylla på den så ofta, du har flera inställningsmöjligheter där den på de lägre inställningarna går väldigt tyst och den kommer med inbyggd hygrostat. Som en bonus så dödar den bakterier i luften med sitt inbyggda joniserings system. I norge så har modellen blivit godkänd av NEMKO som är en organisation som certifierar elektronikprodukter som är säkra för kunder att använda. 

Fördelar

 • Klarar av ytor upp till 40 m²
 • Vattentank på 6 liter
 • Joniserings System
 • Godkänd av norska NEMKO
 • Barnsäker modell

Nackdelar

 • Har man ett större än medelstor yta så kan den vara underdimensionerad

6. Beurer LB 55 – Bra Kundomdömen

Beurer är ett företag som är känt för produkter av hög kvalitet i många olika nischer och branscher, deras luftfuktare LB 55 är inget undantag! Recensionerna på denna produkten är väldigt goda och kunder är väldigt nöjda med sina köp. Som namnet indikera så funkar Beurer LB55 bra till ytor upp till 55 m2 och du kan enkelt ställa in den i två olika lägen på 200 ml/h eller 400 ml/h. Den har en lösning som motverkar kalk som kan finnas i vattnet så du inte löper risk att få fläckar på väggar och möbler som man kan få med andra billigare modeller av lägre kvalitet. Lösningen på problemet är tabletter som det följer med 15st när du köper en och när de tar slut kan du köpa till flera. 

Beuer LB88 har lite färre funktioner än sina konkurrenter men det är också därför den har ett lite lägre pris trots att kvaliteten är väldigt hög. Modellen använder är en ultraljudsluftfuktare och den går väldigt tyst, så är du känslig för ljud är detta en väldigt bra modell. Vattentanken är på 6 liter så den kan gå ganska länge utan att behöva fyllas på, skulle tanken bli tom på vatten så stänger LB88 av sig själv.  

Fördelar

 • Tyst modell
 • Anti kalk lösning
 • Ultraljud
 • 6 liters tank
 • Automatisk avstängning om tanken blir tom
 • Bra pris

Negativt

 • Färre funktioner än konkurrenter
 • Bara två olika hastigheter

7. Beurer LB 37 – Prisvärd luftfuktare för små ytor

Om du inte är i behov av en stor luftfuktare som klarar av stora ytor utan bara vill ha möjligheten att ändra klimatet i en liten lägenhet eller ett specifikt rum men ändå vill ha en luftfuktare av högsta kvalitet så är Beurer LB 37 ett säkert kort. 

Denna mindre luftfuktare har fått goda omdömmen i flera tester och kunderna som köpt den verkar överlag väldigt nöjda. Kapaciteten är lite lägre än de andra modellerna vi listat i denna artikeln med sina 20 m2 och max 200 ml/h. Om du ofta lider av torr luft i sovrummet är denna modellen perfekt då den har ett nattläge där den går tystare och alla ljus stänger ner så det inte finns något som stör dig i din nattsömn. Vattentanken är på 2 L vilket låter lite med med tanke på att den inte är så kraftfull så räcker det förvånande länge, och skulle vattnet ta slut i tanken stänger den automatiskt av sig själv. Då denna modellen är en som går på ultraljud så finns möjligheten att använda aromaoljor i vattnet vilket gör att du kan använda den till att sprida ut trivsam doft i ditt hem. 

Fördelar

 • Bra värde för pengarna
 • Höga betyg
 • Nattläge som inte stör när man sover
 • Liten och smidig
 • Hög kvalitet

Negativt

 • Låg kapacitet
 • Täcker bara små ytor