Luftrenare – Bäst i Test

En grym luftrenare kan verkligen höja din livskvalitet. Om du bor nära en gata med mycket trafik, nära en industri eller om du har problem med pollen under de varma månaderna på året så är en luftrenare för dig!

Det finns modeller som funkar på lite olika sätt med det vanligaste är med ett filter som filtrerar bort dåliga partiklar som finns i luften, det finns även lite mer avancerade modeller som har UV-ljus, negativa joner, ozon eller fotokatalys för att ta bort föroreningarna, och i en del system kombineras flera av teknikerna. För att en luftrenare ska kategoriseras som bra ska den kunna rena luften i ett helt rum så som ett vardagsrum, vara tyst och inte ge ifrån sig ljus så att du enkelt kan sova även om du har den i sovrummet och billig nog för att du ska kunna har flera utspridda över ditt boende om du har stora problem med förorenad luft. Sedan flera år tillbaka har Coway AP-1512HH Mighty varit luftrenaren som varit bäst i test och tycker vi fortfarande. Men flera andra märken och modeller har börjat komma ifatt och har producerat väldigt bra modeller som på vissa områden till och med konkurrerar med vårt förstahandsval. 

Våra 4 Toppval – Luftrenare Bäst i Test

NrBilderProdukt NamnKöp Nu
1.Coway AP-1512HH Mighty Air Purifier with True HEPA and Eco ModeCoway AP-1512HH Mighty
2.Elektrolux A9 Luftrenare PA91
3.blueair classic 405 reviewBlueair Classic 405 Luftrenare
4.Philips AC2729Philips AC2729 – Bästa Luftrenare + Fuktare

Innan vi drar igång med genomgående test av de bästa modellerna så har vi några köptips att dela med oss av så att du enkelt kan hitta rätt modell för just dina behov! 

Köptips

 • Välj en luftrenare som är godkänd av Astma & Allergiförbundet: Denna punkten är särskilt viktig för dig som är på jakt efter en luftrenare på grund av allergiska besvär. Med en modell som är godkänd av Astma & Allergiförbundet så får du en modell som du vet funkar bra till just det du ska ha den till. 
 • Om du vill få bort lukt i ditt hem: Då ska du välja en luftrenare med kolfilter då de är bäst just på att filtrera bort lukt. 
 • Om du är ljudkänslig: Var noga med att kolla på hur många decibel luftrenaren du är intresserad av har. Detta är extra viktigt om du vill ha den i sovrummet under nätterna!
 • Ta reda på ytan du vill rena: Vilken modell du ska välja kan skilja sig åt beroende på hur stor yta du har behov av att rena. Så mät upp hur många kvadratmeter du behöver i reningskapacitet. Detta är en väldigt viktig punkt för att du ska få bästa resultat med valet du gör! 
 • 2 i 1 modeller: Vissa modeller har mer funktioner än bara luftrening. En del modeller kan även fungera som luftfuktare. Fundera över om du är ute efter andra funktioner än bara luftrening. 

Luftrenare – Topp 4

BÄST I TEST – SVERIGE

1. Coway AP-1512HH Mighty

Coway AP-1512HH Mighty Air Purifier with True HEPA and Eco Mode

Som vi skrev ovan så är Coway AP-1512HH vår luftrenare bäst i test! Men det är även en modell som är rimligt prissatt trots att den kommer med alla viktiga funktioner du kan tänkas leta efter i en luftrenare. Den har ett 4 stegs luft-filtreringssystem som inkluderar ett riktigt HEPA-filter. Med sin inbygga partikel sensor kan du enkelt sätta Coway AP-1512HH Mighty luftrenare i “auto mode” så den sköter jobbet. Den kan rena 32,5m2 hela 5 gånger i timmen! Då detta är vårt tests vinnare kommer vi med denna modell djupdyka i specifikationerna, funktionerna och vilka fördelar och potentiella nackdelar denna luftrenaren har. 

Coway AP-1512HH Specifikationer:

Filtrerings tekonologi Mekaniskt rening i 3 steg: Tvättbart nät förfilter, aktiverat kolfilter och HEPA filter. Elektronisk: jonisator
HEPA KlassRiktigt HEPA
Filter LivHEPA Filter: 12 månaderKolfilter: 6 månader
Maximal genomströmning6597 L luft per minut för rök
Reningsyta32,5 m2 med 5 reningar av luften per timme
SensorPartikel sensor
Fläkthastigheter3st 
Automatic ModeJa
Ljudnivå24.4 – 53.8 dB
Kraft77 Watt
Vikt5,5kg
Dimensions48H x 41W x25D CM

Djupgående Analys av Coway AP-1512 Luftrenare

Coway är ett premium märke när det gäller luftrenare! Företaget grundades 1989 och har sedan dess lagt extremt mycket pengar på att utveckla nya produkter och förbättra sina redan populära modeller! Företaget sysslar inte bara med luftrenare utan har en stor mängd olika produkter för hemmet till sitt namn.  

4 Stegs Filtreringssystem

Coway AP-1512HH luftrenare har ett filtreringssystem som går i 4 steg för bästa möjliga resultat. Den har ett förfilter, ett kolfilter, ett riktigt HEPA filter och en jonisator. Det första steget är ett nätfilter, det tar bort de stora sakerna som flyger runt i luften såsom: damm, pollen och hår från husdjur. Förfiltret är möjligt att tvätta och håller under väldigt lång tid.  

Filter nummer 2 är kolfiltret vars funktion är att neutralisera dofter som finns i luften, filtret löser detta genom kemisk absorption. Filtret innehåller aktiverad kol som fräschar till luften i rummet och livslängden beräknas till 6 månader innan det behöver bytas ut. 

Coway AP-1512HH Filtration System

Det tredje steget i reningsprocessen är HEPA filtret. Det renar effektivt bort 99,97% av förorening i luften ner till en storlek av 0,3 microns. Det fångar upp damm, rök partiklar och mikroorganismer. Filtret har en indikator som visar hur lång livslängd som är kvar, men beräknad livslängd är 12 månader. 

Denna luftrenaren kommer med två indikatorer, en för HEPA filtret och en för kolfiltret. 

Sist men inte minst så har vi det fjärde steget som är en jonisator(ionizer) som släpper ut negativa joner som förfriskar luften genom att få den lilla mängd förorening som är kvar i luften att trilla ner till golvet. 

The Coway AP-1512HH luftrenare är godkänd av Nordiska Astma och Allergiförbundet och rekommenderas som en bra produkt om du har de problemen. Detsamma gäller Storbritannien där den rekommenderas av Brittiska Allergifonden. 

Inbyggd Partikel Sensor och Auto Mode

För att försäkra att ditt hem har ren och bra luft så kommer denna luftrenaren med en partikel sensor som indikerar hur tillståndet i luften i ditt hem är. Resultaten visas i färg där blått innebär att luften är ren och bra att andras, lila för förorenad luft och röd för hög förorening. Om partikel sensorn känner att koncentrationen av föroreningar är hög så sänder den en signal till renaren som automatiskt ändrar fläkthastigheten så luften blir ren och bra att andas snabbt igen. 

Utseende 

The Coway AP-1512HH har en kompakt design, men storleken får inte lura dig! Trots sin kompakta storlek så är det en kraftfull maskin som kan hålla luften ren både dag och natt. Modellens yttre är gjort av ABS plast som är ett robust och slitstarkt material. 

Färgvalet är svart eller vitt så du kan matcha efter hur din inredning ser ut. Storleken kommer in på 47cm hög, 43cm bred och 25cm djup kombinerat med en vikt på 5,4kg. 

Då denna luftkylaren kommer i en lite plattare form med front till topp system för luften så är det ett bra alternativ även om du vill ställa in den i ett lite tightare utrymme. 

Reningsyta

The Coway AP-1512HH har en kraftfull fläkt med 3 olika fläkthastigheter som gör att modellens CADR är 240 cfm för pollen, 246 cfm för damm och 233 cfm för rök. Det gör att modellen kan rena 32,5 m2 på 12 minuter vilket är väldigt bra! 

Ljudnivå

Vrider man upp fläkten på max så blir ljudnivån 53,8 decibel vilket är något högre än ljud man normalt har i hemmet men lägre än ljudnivån på en normal konversation vilket ligger runt 60 decibel. Kör man istället fläkten på lägsta hastighet så kommer man ner till ynka 24,4 db vilket är väldigt bra och gör att man kan använda den i sovrummet även på natten. 

Har du den i Auto Mode så finns det en inställning för eko mode som gör att den stänger av sig själv om den inte upptäcker några föroreningar på 30 minuter. 

Fördelar

 • Riktigt HEPA filter
 • Tvättbart nätfilter
 • Joniserare som går att slå av och på
 • Bra CADR betyg, lagom för medelstora rum. 
 • Kompakt och smidig design som funkar i mindre utrymmen.
 • Finns i både svart och vit.
 • Inbyggd partikel sensor. 
 • Automatisk avstängningsfunktion om inga föroreningar märkts av på 30 minuter. 
 • Energisnål.
 • Bra värde för pengarna. 

Nackdelar

 • Kolfiltret är inte det bästa på marknaden. 
 • Inget barnlås.

2. Elektrolux A9 Luftrenare PA91

https://www.amazon.se/Electrolux-Luftrenare-PA91-604GY-luftrenare-inomhusluften/dp/B088PDR6B1/ref=sr_1_1?dchild=1&keywords=Electrolux+Pure+A9&qid=1630441114&sr=8-1

Electrolux Pure A9 är en luftrenare som är en av de modellerna som konkurrerar med Coway. Denna modellen ger ifrån sig extremt lite ljud och är en av de tystaste modellerna på marknaden. Så när PureSense systemet är aktiverat så sköter Electrolux Pure A9 att mäta av luftkvaliteten och ändra fläkthastigheten efter rummets behov utan att du störs under din nattsömn.

Även denna modell rekommenderas av Astma och Allergiförbundet vilket är ett bra kvitto på att detta är en riktigt bra produkt! Även kunderna som köpt och givit en recension på Pure 9 är överlag väldigt nöjda med den. Med sitt reningssystem i flera steg så absorberar den smuts, damm, allergener, pollen och lukter. Detta kombinerat med en snygg design gör den till 2a i vårt test. 

Electrolux Pure En Djupgående Analys

Utseende

Om man bara går på utseende så är Electrolux Pure A9 vår vinnare! Det är en väldigt snygg och modern luftkylare som ser ut mer som en läcker högtalare än en luftkylare. Det enda man ska ha i beaktning är att det är en lite större modell vilket gör att man inte kan ställa undan den lika diskret som med Coway, det skrämmer bort vissa kunder. Vi låter bilderna tala för resten gällande utseendet så du själv kan avgöra om du håller med!  

Användning

Denna luftrenaren är väldigt användarvänlig, du ändrar enkelt inställningarna på touchskärmen på toppen. Du har två knappar att välja på, det ena är en switch där du stänger av och sätter på Electrolux A9 och den andra är en knapp där du enkelt ändrar mellan manuellt läge där du ställer in hur luftrenaren ska köras och du har 9 olika lägen på fläktarna eller auto-funktionen där den själv sköter jobbet och ställer in sig efter behov. Det fungerar genom en sensor som mäter av luftkvaliteten i rummet där luftrenaren är stationerad och ändrar därefter fläkten efter behov. Ju snabbare fläkten snurrar desto mer ljud den ifrån sig men och andra sidan är den mer effektiv. Upp till 50% hastighet är för de flesta en nivå där man inte blir störd av ljudet. 

Den har även indikator som genom ett färgdiagram visar mängden föroreningar i luften så du vet varför fläkten drar igång på högre fart. 

Denna modellen är väldigt effektiv och har stor reningskapacitet. Enligt tillverkaren så hanterar den ytor upp till 60 m2 vilket är väldigt bra! Anledningen att denna luftrenaren är så effektiv är sin smarta konstruktion. Den suger in luft från alla håll samtidigt, renar den och sprutar sedan ut den ut ventilerna på ovansidan. Detta skapar även möjligheten att få stora ytor renade snabbare om man ställer den på smarta ställen där det finns mycket luft runt om hela Electrolux Pure A9. 

Electrolux Pure A9 Applikation

För extra smidighet så kommer denna modellen med en App som du kan kontrollerna luftrenaren med. Denna funktion är ofta väldigt uppskattad av personer som har ett stort hem och spenderar mycket tid i olika rum. Appen fungerar lika enkelt som luftrenaren själv. Installera appen, registrera ett konto och följ stegen som följer i appen så är du snabbt igång.

Låg Ljudnivå

Pure A9 kombinerar hög filtrering med låg ljudnivå vilket är ganska ovanligt. Nivån på det lägsta driftläget är på endast 17 dB. Det är verkligen väldigt tyst, vilket uppskattas av många konsumenter. Det är så pass lågt att du kan använda luftrenaren medans du sover utan att störas påtagligt. I det högsta driftläget är ljudet fortfarande på relativt behagliga 46 dB.

Miljövänlig

Pure A9 är inte bara en bra produkt för konsumenten, den är även genomtänk ur miljösynpunkt. Electrolux har minimerat mängden plast som använts för att bygga denna modellen och istället använt mer trä och metall material.  

Liksom Coways modell som är detta en modell som är godkänd av Astma & Allergiförbundet för att du ska kunna vara säker på att det är en produkt som faktiskt fungerar. 

3. Blueair Classic 405 Luftrenare

blueair classic 405 review

Blueairs gamla klassiker 405 är fortfarande en modell som platsar på de flesta topplistor for luftrenare. Även om blueair på senare tid har släppt Classic 680i och 480i som är lite större modeller så rekommenderar vi Blueair Classic 405 för vi se störst värde med denna modellen. 

Blueair är ett Svenskt företag som funnits i mer än 20 år och nu har deras marknad vuxit till över 60 länder. Just denna modellen, Classic 405 har vunnit väldigt många tester i flera av de länderna och ses som företagets flaggprodukt. 

BLUEAIR CLASSIC 405 Analys

Pris

Om du är på jakt efter en modern luftrenare med grym prestanda och fin, clean design så kan Classic 405 vara något för dig. Men det är ingen billig modell och det är därför den inte slår Coways modell på fingrarna enligt oss. Men är du villig att betala lite mer så får du en kapabel luftrenare som även denna är rekommenderad av Astma och Allergiförbundet. 

Blueair Classic 405 Design och Storlek 

Modellen är 58,5cm hög i en stilren och robust design. Luftintaget sitter på framsidan där den suger in luften innan den renas och sedan sprutas ut ren på baksida i ett liknande luftutblås. Men med sin smarta design så kan fortfarande placera den var du vill och ändå få bra reningsförmåga utan att behöva oroa dig för att prestandan går ner pga placeringen. På toppen sitter en digital kontrollpanel med LED ikoner som är enkla att läsa av så du ser statusen på Wi-Fi anslutningen, fläkthastigheten och filtret. Till skillnad från en del av Blueairs andra modeller finns inget utblås på toppen. 

blueair classic 405 review

Blueair Classic 405 väger ca 15kg vilket är tyngre än många konkurrenter vilket ger den lite sämre mobilitet om du vill flytta runt den ofta. Den har även lite osmart designade handtag som inte hjälper. 

Blueair Classic 405 Filter

Testfakta valde denna modellen som bäst i test så det är ingen vanlig luftrenare. This Blueair Classic 405 har ett unikt och kraftfullt luft filter som är exklusivt för Classic linjen från Blueair. 

 • Partikel Filter/ Dubbel skyddsfilter – Du kan välja mellan Partikelfiltret som är kapabelt att fånga upp 99,97% av föroreningar som pollen, damm, virus, djurhår och bakterier ner till 0,1 microner.  Eller så kan du lägga till lite mer pengar och välja Dubbel skyddsfiltret som är en kombination av ett HEPA filter och kolfilter. 
blueair classic 405 review

Precis som med storebror Classic 605 så kommer denna modellen med samma högprestanda HEPA Silent technology, som kombinerar både mekaniskt och elektrostatisk filtrering som tar hand om luftburna partiklar ner till 0,1 mikroner. 

Dubbel skyddsfiltret har ett extra lager av aktiverat kolfilter som är gjort av magnesium dioxid och koppar dioxid impregnering som är extremt effektivt mot alla vanliga typer av volatila organiska ämnen sin avgaser, smog, odörer och rök. 

Men oavsett vilket alternativ du väljer så får du ett filter av hög kvalitet som är antibakteriellt. Och som bonus är utbytesfilter billigare till denna modell än många andra i samma prisklass. 

Blueair Classic 405 Reningsförmåga

Denna luftrenare är perfekt för medelstora ytor och funkar bra till större rum upp till 40 m2 utan några problem. På full styrka kan Classic 405 göra detta en gång per 12 minuter. CADR ligger på 300 för damm/ 280 för rök/ 300 för  pollen.

Blueair Classic 405 Ljud

Tack vare vad blueair kallar HEPASilent technology, så är den väldigt tyst. Detta händer genom att teknologin gör att fläkthastigheten kan reduceras utan att påverka CADR. Med 3 fläktar så kommer du ner till ynka 32 db på lägsta fart vilket är en av de modeller som erbjuder lägst ljudnivå. På högsta fart är man uppe i 52 db vilket kanske är lite väl högt för sovrummet men kör du den på låg nivå kan du utan problem sova i rummet. 

BLUEAIR CLASSIC 405 Övriga Funktioner

*Blueair Classic 405 är en smart luftrenare vilket betyder att du kan koppla upp den via Wi-Fi och enkelt kontrollera den via Blueair Friend App som finns till både iOS och Android. Har du en Amazon echo så kan du genom Alexa kontrollera luftrenaren via röstkontroll. 

*För användning på natten finns timer och en funktion som heter night mode som stänger av lamporna och drar ner på fläkthastigheten. 

*Du behöver inte ha koll på när du senaste bytte filter utan det finns en LED-indikator som påminner dig när det är dags att sätta i ett nytt. 

*En funktion som denna modellen saknar är inbyggd sensor som själv känner av föroreningarna i luften. Du får själv ställa in den efter dina behov. 

Fördelar

 • Bra prestanda
 • Hög kvalitet på material
 • Svenskt företag
 • Går att kontrollera genom app eller Alexa
 • Bra för medelstora ytor upp till 40 m2 utan problem
 • 5 års garanti

Nackdelar

 • Är ett dyrare alternativ än andra modeller som är byggda för samma ytor
 • Maskinen är stor och lite tyngre
 • Ingen smart sensor

Vårt Betyg

Rekommenderad av det Svenska Astma och Allergiförbundet så är Blueair Classic 405 ett bra alternativ. Det enda negativa mot konkurrenterna vi listat ovan denna är att den saknar sensor så du själv behöver ställa in den som du vill ha istället för att ha en funktion som kan göra det åt dig och detta är anledningen att den kommer först på 3e plats på vår lista. 

4. Philips AC2729 – Bästa Luftrenare + Fuktare

Philips AC2729

Har du behov av en luftrenare men samtidigt har problem med att luften hemma är torr? Då är Philips AC2729 något för dig! Med denna produkt slår du två flugor i en smäll så du slipper köpa två olika produkter för att tillfredsställa dina behov. Med denna luftrenare kombinerat med luftfuktare så får du en produkt som underlättar ditt liv, är smart designad och ser väldigt bra ut jämfört med många konkurrenter.

Tillverkaren Philips är ett av de äldsta teknik och elektronik företagen som finns i världen idag, det grundades redan 1891 och finns i extremt många olika branscher. Och med deras satsning på Philips healthcare så kan man lita på att man får produkter av högsta kvalitet från detta stora Nederländska företag.   

PHILIPS AC2729 Pris

AC2729 är Philips resultat av flera års produktutveckling. Den kommer med väldigt många nya smarta funktioner som man ofta endast ser på dyrare luftrenare. Och då denna modell även har funktionen för att fukta luft så är den väldigt rimligt prissatt.  

AC2729 Design och Storlek

Philips har till denna modell använt samma design som sin föregångare i1000 och man har gjort det av en anledning, den är snygg! Den mäter 61 cm hög och har luftintags grillen bakom frontpanelen vilket gör att du slipper rensa insuget så ofta vilket kan vara skönt. Luften sugs in på framsidan och utsläppet sitter på toppen så du får det klassiska botten till topp luftflödes konceptet. På framsidan så finns en rund led lampa som snyggt byggd men har du små barn så kan denna vara lite väl lockande om de tycker den är kul. Denna luftrenare väger bara 7,7kg vilket är en ganska lätt modell. 

Philips AC2729 Filter

Den viktigaste delen av en luftrenare är kvaliteten och kvantiteten gällande filtreringsprocessen. Det avgörs av filtermaterialen och vilka olika typer av filter som finns i modellen. Philips har satt ett 3-stegs system i AC2729.

 1. Förfilter – Den förorenade luften passerar genom ett förfilter där det mesta av de större föroreningarna fastnar, så som hår från djur och dammtussar.
 2. Aktivt Kolfilter – Det aktiva kolfiltret reducerar mängden gaser och odörer som finns i luften. Likaså de flesta typer av rök och kemikalier. 
 3. HEPA filter – HEPA filtret är kärnan i reningsprocessen och det fångar upp 99,97% av allergener, virus partiklar, pollen, mögel och bakterier ner till 0,3 microner. 

Philips AC2729 Reningsyta

Philips själva säger att AC2729 kan hantera ytor upp till 79 m2, men det är vad vi fått fram lite att ta i då den föregående modellen endast var certifierad till 25 m2. Philips påstår att den kan rena luften en gång var 15e minut. 

CADR ligger på 179 för damm, 198 för rök och 211 för pollen. 

Philips AC2729 Ljudnivå

AC2729 är ämnad för ett mediumstort till stort rum men trots det har modellen en lite svagare fläkt. Detta kombinerat med att Philips faktiskt är ett av de bästa företagen när det kommer till elektronik så är fläkten väldigt tyst på de lägre inställningarna. På lägsta hastighet så kommer man ner till 20,5 db, det motsvarar en ljudnivå som löv som rister i vinden. På högsta fläkthastighet så är ljudnivån 52 db vilket får betraktas som ganska lågt för att vara på max. 

Philips AC2729 Funktioner

 • Möjlighet att kontrollera via app

Philips har gett denna modell möjlighet att koppla upp sig via WiFi så du kan kontrollera den genom en app på din telefon. Genom appen kan du kontrollera fläkthastighet, sätta upp ett reningsschema och se över hur bra filterna mår och om det börjar bli dags att byta dem. Appen visar även luftkvaliteten i staden där du bor. Tyvärr har appen fått en hel del dåliga betyg från användare som inte tycker den fungerar bra nog men Philips jobbar konstant med att fixa problemen. 

 • AC2729 har en av de bästa smart sensorerna på marknaden. Det nederländska företaget kallar sensorn för AreaSense. Den kan upptäcka minsta lilla förändring av luftkvaliteten inomhus med extremt hög pricksäkerhet. Självklart så hanterar maskinen själv fläkthastigheten efter hur luftkvaliteten är. 
 • Denna modell kommer med något som kallas Night Sense Mode som automatiskt dimmar ner lamporna och fläkthastigheten när rummet är mörkt vilket gör den till ett bra val för sovrum. 
 • Barnlås

Har man nyfikna barn så kan ett barnlås vara något väldigt bra så inga ändringar görs av dina inställningar utan att du vet om det. 

 • Timer funktion

Vill du kunna ha luften ren tills du kommer hem? Eller att maskinen stänger av sig själv efter den kört en viss tid? Då är den inbyggda timerfunktionen en värdefull funktion. 

Fördelar

 • Många funktioner
 • Både renar och fuktar luft
 • En av marknadens bästa sensorer

Nackdelar

 • Problem med appen
 • Låg fläkthastighet

Slutsats

För vad man får är Philips AC2729 ett prisvärt alternativ även om den inte är en billighetsvariant. Är man på jakt efter en modell som både renar och fuktar luften anser vi att den är bästa valet. Är man bara på jakt efter en luftrenare så tycker vi att något av alternativen vi listat tidigare i artikeln är bättre helhets alternativ.